Just because I'm quiet........... doesn't mean I don't have a lot to say

dinsdag 8 november 2011

Stapelen maar

Een hoogleraar in opspraak. Hij heeft de uitkomst van allerlei onderzoeken op psychologisch terrein zelf gemanipuleerd. Een aantal promovendi zijn nu de klos. Hij genoot het vertrouwen van iedereen daar op die universiteit en zo kon hij zijn gang gaan. Wat bezielt zo’n man. Werd het hem toch te gemakkelijk gemaakt? Zo is het maar weer eens duidelijk dat lang niet iedereen zijn/haar vrijheid aankan.
Zou je dit in z’n algemeenheid kunnen stellen, dat mensen hun vrijheid niet aankunnen en daarom regels nodig hebben en gecontroleerd en gecorrigeerd moeten worden?
Wat mij opviel in het verkeer op Kreta en in Cairo was dat iedereen de verkeersregels aan zijn laars lapten. Midden op een plein in Cairo stond een politieagent op een kistje te zwaaien met zijn armen…niemand keek naar hem. Maar men hield wel heel goed rekening met elkaar. Niet alleen met het verkeer maar ook met de voetpadders die luchtig tussen het verkeer door wandelden en overstaken op de plaatsen die hèn uitkwamen.
Is dat de ideale situatie? Geen regels en rekening houden met elkaar? Er ook op kunnen vertrouwen dat anderen rekening houden met jou?
De regels en wetten in je hart zogezegd…
Pech nu voor die promovendi. Zij moeten weer van voor af aan beginnen.
Die wetenschappers met hun onderzoeken…hoe weet je nu of er niet zomaar iets ‘gestapeld’ wordt?

toevoeging 14-11:
vrijdag las ik in de krant dat dhr. Stapel zijn doctorstitel heeft ingeleverd. Hij stijgt in mijn achting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten