Just because I'm quiet........... doesn't mean I don't have a lot to say

zaterdag 18 mei 2013

Bonita Avenue

Geschreven door Peter Buwalda. Een debuutroman. Hij stond op de nominatie voor o.a. de Libris Literatuurprijs en won nog wat andere prijzen.
Ik las de digitale editie naar de eerste druk uit 2010.

Bonita Avenue verwijst naar een straat in Berkeley of Oakland, whatever, waar het gezin Sigerius een tijdje heeft gewoond en gelukkig was. Verder heeft het volgens mij geen betekenis.
Van meer betekenis is de vuurwerkramp van S.E. Fireworks in Enschede van een aantal jaren geleden.
Gezin Sigerius omvat de volgende personen: Siem Sigerius met een zoon Wilbert, twee stiefdochters Joni en Janis en zijn vrouw Tineke, de moeder van de meisjes.
Verder speelt het vriendje van Joni, Aaron Beer een grote rol.
Siem, Joni en Aaron ’schrijven’ het boek. Elk hoofdstuk wordt vanuit het perspectief van één van deze drie geschreven en elk hoofdstuk eindigt met een soort cliffhanger. Bij elk hoofdstuk kostte het mij wat moeite om meteen het juiste perspectief op te pikken. Daar bij komt nog dat het voortdurend flash-backs zijn wat me op een gegeven moment de keel uithing en voor mij hondsvermoeiend werd.
Aaron is ook nog eens schizofreen en Wilbert stapelgek en alles en iedereen liegt en wordt bedrogen.
De schrijver fantaseert er lustig op los. Dat mag natuurlijk in fictie, maar het moet in zijn soort wel een béétje geloofwaardig blijven. (vrij naar Vonne van de Meer)
Wanneer een aankomend minister, rector magnificus van een universiteit, gevierd ex-judoka en Nobelprijswinnaar in de wiskunde (hoe verzin je zo’n combinatie) in Enschede naakt over straat rent in een roze slipje van zijn stiefdochter met netpanty’s aan zijn arm, kort na de vuurwerkramp en tijdens een voetbalwedstrijd………..
dan wordt het mij echt te gortig.
Dat is nog maar een deel van meer onsmakelijkheden.
Dit boek heeft de diepgang van een sterrekerszaadje. Je wordt er geen steek wijzer van terwijl er toch meer inzit.
Een interessant onderwerp uit dit boek wat veel dieper uitgewerkt zou kunnen worden is bijvoorbeeld een pornoverslaafde vader die op louche sites waar je voor betaalt plotsklaps zijn dochter herkent. Die dochter wordt met haar vriendje dus stinkend rijk.
In dit boek is het nog de stiefvader, maar wanneer een vader zijn bloedeigen dochter zo ziet…..zou dat dan zijn houding veranderen?
In mijn aantekeningen heb ik ook nog staan dat in dit boek de bloedband tussen familieleden wordt onderschat maar ik weet niet meer waarom ik dat opschreef en ik heb geen zin meer om het op te zoeken.
Met grachtengordelwoorden als ‘meanderen’ en ‘infaam’ maak je nog geen literair werk.
Maar dit is slechts mijn mening.
Een afrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten