Vanmorgen in de krant een artikel over salarissen en vertrekpremies van bestuurders in de zorg.
Je schaamt je plaatsvervangend de ogen uit het hoofd.
Ik roep het al jaren: de marktwerking in de zorg doet diezelfde zorg de das om.
Ooit, in de middeleeuwen, toen ik nog in een ziekenhuis werkte in Rotterdam- Noord was daar een directeur die zelf verpleegkundige was geweest en zich had opgewerkt tot directeur. Voorwaar, een mooie prestatie van deze dame. Ik denk niet dat zij, inflatie e.d. meegerekend zoveel verdiende als de ‘managers’ die sinds de tijd dat zorg concurrerend moest zijn, zijn aangetrokken. Dat was een enorme fout: marktwerking en als gevolg daarvan managers uit het bedrijfsleven aantrekken voor de hogere zorgfuncties.
De salarissen van de zorg en het bedrijfsleven waren en zijn niet te vergelijken. Dat weet ik omdat meneer Cathy al heel lang in het bedrijfsleven werkt. Daar werden blagen, net van school, aangetrokken voor meer dan honderd euro per uur + auto terwijl mijn collega’s het moesten doen van minder dan twintig euro bruto per uur. Dan heb ik de eerste krap en de tweede ruim beschreven en heb ik het over ongeveer tien jaar geleden.
Ja, die zorgers zijn vaak meiden/vrouwen die graag nuttig zijn in de samenleving en niet zozeer carrièregericht. Het zijn vrouwen die (te) snel tevreden zijn. Als ze maar gezellig kunnen werken vinden ze het al gauw goed. Werkers in de zorg laten de medemens niet zomaar stikken. Daarvoor alleen zouden ze veel meer moeten worden beloond in dit scheve land.
En daarvan is ‘Den Haag’ natuurlijk uitstekend op de hoogte.
Alleen….die managers hè, komend uit het bedrijfsleven, die trappen daar niet in. Die zijn er teveel op gericht om vooral goed voor zichzelf te zorgen. Dat de rest van Nederland voortdurend te maken krijgt met een mindere kwaliteit van zorg door ontslagen en steeds hogere zorgpremies…..ach…..collateral damage…..
Hoe kun je een mentaliteitsverandering bewerkstelligen; want dát is hard nodig. Ik geloof niet zo in wettelijke regels en weer controleurs die die regels moeten bewaken.
Mensen zouden uit zichzelf socialer moeten zijn.
Mooie utopie.
Een tip voor ‘Den Haag’ wanneer er maandag gesproken wordt over miljarden bezuinigingen in de zorg: stop met die marktwerking, dat winst maken en concurrerend bezig zijn en knikker al die managers eruit!
Er zijn genoeg werkers in de zorg die ook leidinggevende capaciteiten hebben en dóór willen leren en groeien en die weten een stuk beter waar ze het over hebben en zijn met minder tevreden omdat ze weten dat we het in dit land met elkáár moeten doen.
Je hebt het in de zorg niet over producten en geld, maar over mensen en diensten.
(Zo: even mijn oud-collegae bewieroken.)
Verder: we moeten stoppen met onnodige bezoeken*, behandelingen en medicijnen. Mensen moeten leren dat het leven geen lolletje is en dat het ook nog eens eindig is.
Accepteer dat met z'n allen.
* Zat ik met mijn moeder afgelopen maandag in het ziekenhuis ter controle. Ze is een paar weken eerder een paar galstenen lichter gemaakt via een ERCP .
De arts heeft een paar keer op haar buik geduwd en gevraagd of ze nog pijn had. Dat was niet het geval.
“Eigenlijk”, zei hij, “moet u bij uw eigen arts nog maar even terugkomen, die weet het beter. Daarvoor even bloedprikken en een scan van de bovenbuik laten maken”
Daar ben je dan een hele middag voor onderweg……dat hele bezoek was niet nodig geweest. Hoeveel wordt daarover gedeclareerd bij de zorgverzekering? En over hoeveel van dit soort bezoeken zou het per jaar gaan?
Zo ziet u geachte lezer, dat de problemen in de zorg best wel complex zijn maar dat op vele punten er flink kan worden bezuinigd.
Dat vraagt echter om de eerder genoemde mentaliteits verandering. Het idealisme moet terug.
Dienen in plaats van verdienen.
Op 11-06-'13 met mijn moeder dan bij haar 'eigen' arts terug geweest: Bloed was goed, echo was goed. Een operatie om toch nog de galblaas te verwijderen zag hij gezien haar leeftijd niet echt zitten.
Zo werd ze ontslagen van 'gezondheidsvervolging'. Dat was op zichzelf natuurlijk een fijn bericht.
Maar dat alles had ook prima telefonisch gekund. Dan had het ons geen middag gekost. De declaratie zal wel weer richting zorgverzekering gaan.
Ik bedoel maar......
Na even zoeken op het wereldwijdeweb:
In het Slotervaartziekenhuis kost een niet nader aangeduid consult op de polikliniek 319,46
Geen opmerkingen:
Een reactie posten