Just because I'm quiet........... doesn't mean I don't have a lot to say

vrijdag 1 juni 2012

Robert M

Wat moeten we aanvangen met Robert M die vorige week 18 jaar celstraf en TBS heeft gekregen?
Voor mijn gevoel een zeer terechte straf. Niet omdat ik denk dat hij er beter van wordt maar omdat de maatschappij tegen zulke mensen beschermd dient te worden. Emotioneel gezien draait mijn maag zich om als ik denk aan wat hij heeft uitgevreten.
Tijdens het voorlezen van het vonnis gooide hij een bekertje water naar de rechter, die gelukkig niet verblikte of verbloosde en gewoon doorlas en hij zat er ook nog eens ongegeneerd doorheen te kakelen. Dus er mankeert wel iets aan zijn bovenkamer.
Ook gezien zijn echte gebrek aan spijt.
Zijn empatisch vermogen is niet ontwikkeld. Robert is 28 jaar, wat ik nu weet van Swaab en anderen is dat zijn brein op een bepaalde manier is volgroeid. Ten tijde van zijn misdrijven was dat misschien nog niet zo. Als hij op tijd hulp had gezocht zou er dan veel narigheid zijn voorkomen?
Volgens een onderzoek van Paul D. MacLean (triune brain theory) bestaat ons brein uit drie delen, het reptielendeel, het limbische deel en de neocortex.
In het reptielendeel, wat het oudste is, zitten de basale behoeften zoals ademhalen, behoefte aan voesel, sexualiteit, veiligheid en zekerheid, zeg maar onze instincten maar ook verslavingen staan onder invloed van dit gedeelte.
Met het limbische, zoogdieren deel lezen we lichaamstaal, daar zitten de emoties en het gedrag, de korte termijnvisie en het lange termijn geheugen.
Met de neocortex, het menselijke deel kunnen we leren, een taal spreken, ons functioneren managen en redeneren. Evolutionair gezien het jongste ontwikkelde deel.
Maar……deze neocortex is ook het zwakste deel. Het reptielen deel is nauwelijks te beinvloeden door de neocortex. Daarom is het zo lastig om van verslavingen af te komen en zijn de sexuele driften moeilijk te weerstaan. Maar hoe komt het nu dat de één het toch gemakkelijker lijkt te doen dan anderen?
Bij baby’s zorg je ervoor dat ze zich warm en veilig voelen, geeft ze op tijd hun natje en droogje, je koestert en bevredigt in feite dat reptielenbrein zodat het zich veilig weet. Vanuit een veilige positie is het gemakkelijker leren. Doe je dat niet dan zal dat brein altijd blijven ‘opspelen’ zo stel ik mij voor. Om dat het een ‘sterk’ gedeelte is, zal het lastiger zijn om het te negeren zoals ons dat wordt geleerd in de loop van ons leven. Tijdens ons leven wordt onze neocortex meer ontwikkeld. Dat leervermogen blijft ons leven lang. Dus geen smoesjes meer dat we te oud zijn om te leren! Tot voor kort dachten we dat oudere mensen geen synapsen (verbindingen tussen hersencellen) meer maakten. Maar door de hersenen te prikkelen doen ze dat wel en kunnen vaardigheden worden aangeleerd. Dit alles volgens Margriet Sitskoorn (het maakbare brein) en ik geloof haar want zo heb ik op latere leeftijd viool leren spelen en maak ik nog steeds vorderingen.
Jammer is wel dat ik hier thuis de enige ben die dat vind. *grinnik*
Dat maakt het plezier er niet minder om.

Terug naar Robert M. Een intelligente jongeman, zo blijkt, want hij was volgens de krant van 31 mei een spin in het web van het produceren en verspreiden van kinderporno. Met zijn neocortex is niets mis zou je denken, maar hij heeft kennelijk nooit geleerd zijn reptielenbrein onder controle te houden. Dat brein is kennelijk veel sterker dan hij zelf misschien wel zou willen. Ik vraag mij af of je de neocortex nog zo kunt beinvloeden dat het op cruciale momenten kan gaan domineren over dat reptielebrein. Kort gezegd: of je Robert zou kunnen genezen.
Niet van zijn pedoaanleg want dat zal wel net als een homoaanleg vastliggen in het brein. Maar om te voorkomen dat hij weer in de fout gaat. Je zou dat reptielenbrein misschien kunnen aanspreken op een, op zijn minst even basaal iets om het te beinvloeden; angst bijvoorbeeld. Of zou dat een averechts effect hebben?
Ooit dacht ik dat je beschadigde mensen kon ‘verbeteren’ door er maar voldoende aandacht in te pompen. Aandacht die ze vroeger tekort waren gekomen. De ervaring heeft mij geleerd dat dat een illusie is. Breinen die in die basis zijn beschadigd krijg je niet meer op ‘orde’. Maar je zou de neocortex kunnen aanspreken op het leervermogen om er verantwoord mee om te gaan. Nu is het natuurlijk wel de vraag of iets dergelijks met Robert M aan de hand is.
Dat moeten ze maar uitzoeken in een TBS-kliniek. Ik word niet betaald om voor hen te denken.

Cathy: psychologe van de koude grond.

Nu gaatie ook nog in hoger beroep….! Meneer is niet voldoende beloond voor zijn medewerking......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten